Woordje van de jaarthema verantwoordelijke

Nasa: 'Zeeniveau zal de komende 100-200 jaar met minstens één meter stijgen'.
National Geographic past atlas aan door krimpend poolijs.
Lente kent tegenwoordig een snellere start.
De mens vernietigt het enige huis dat hij heeft.
Greenpeace wil snel concrete stappen van China en VS voor lagere CO2-uitstoot.
Aanhoudende koude in België is gevolg van opwarming van de aarde.

En ja hoor, het is gezegd geweest: “de opwarming van de aarde”.
Je hoeft er maar even de krant bij te nemen of de radio aan te zetten, en je hoort het al zeggen. Het lijkt er de laatste jaren wel op alsof we over niets anders meer kunnen praten, dan de opwarming van de aarde. Misschien kan je dat saai of stom vinden, maar persoonlijk vind ik die aandacht meer dan terecht. De gevolgen zijn namelijk voor elk van ons merkbaar. Van klein tot groot. Van jong tot oud. Van dik tot dun. En die gevolgen zijn (zoals je ook uit de krantenkoppen kan afleiden) niet altijd even min: stijging van het zeeniveau, een extremer klimaat, mislukte oogsten, diersoorten die uitsterven…
Iedereen is er de dupe van, maar iedereen is er ook in meer of mindere mate verantwoordelijk voor. Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je met de auto achter brood ging, terwijl je ook met de fiets had kunnen gaan. Of je liet je verleiden in de winkel voor één of andere gadget die thuis bijna meteen in de vuilbak werd gegooid. Of denk eens aan die veel te grote zak chips die je ’s avonds opat, terwijl je bord nog niet eens leeg was.

Ook in de chiro verspillen we wel eens wat of sorteren we ons afval niet goed. Daar willen we dan ook graag werk van maken. En dat niet alleen de eerstvolgende chiromiddag, nee! Deze problematiek verdient meer aandacht dan dat. Daarom kiezen we dit jaar bewust voor het  jaarthema ‘chirocycle’. Dat houdt in dat we willen werk maken van drie manieren van ‘-cycling’.
Ten eerste precycling: het voorkomen van afval (herinner je die gadget van hierboven nog?)
Ten tweede recycling: Ons afval goed sorteren en misschien zelf hergebruiken.
Ten derde upcycling: Oude materialen een nieuw leven geven.

Om dit te kunnen bereiken, moeten we tot actie overgaan. Zo kon je op 4 september al eens kennismaken met het nieuwe jaarthema en terwijl je boeken in een passend jasje kaften. Maar er is meer. Zo kan je iedere maand in de opening van de chiro het vervolg zien van het jaarthemaverhaal. Of wat dacht je van allemaal samen eens het jaarthemalied te zingen? Ook zondag 26 maart kan je al in je agenda prikken. Wat we dan precies doen blijft nog even een verrassing.

Maar zelf kan je ook al veel doen. Probeer thuis wat minder energie of afval te verspillen. Door spullen te hergebruiken. Maak van iets ouds iets nieuws, of doe eens aan kringlopen.
Een kleine moeite, maar een onmetelijk groot gebaar.

Meer info? Surf naar: http://www.chiroromejo.be/jaarthema/2016-2017

Groene groeten