Visie over het jaarthema van...

...Chiro Nationaal

Twee woorden en een uitroepteken. Meer hadden we niet nodig om de titel van het jaarthema te verzinnen. We gaan niet veel woorden vuil maken aan de boodschap want jij bent aan zet. We geven je een virtuele schouderklop en het volgende gratis kleuradvies.

Geef Kleur! is een oproep. Elk weekend ben jij de gedroomde ambassadeur voor de Chiro. Jij smijt je volledig met je kleurrijke persoonlijkheid en dat zien we graag gebeuren.

Kijk, het is heel eenvoudig. Iedereen kan zichzelf zijn in de Chiro. Je hoeft niets speciaals te kunnen of te doen om bij de Chiro te komen. Dat vinden wij de normaalste zaak van de wereld en bovendien levert dat een kleurrijke en diverse boel op.

Je hebt kleine en grote Chirogroepen, je hebt er in de stad en op het platteland, enzovoort. Jouw Chirogroep is anders dan de andere en dat is goed. Allemaal gelijk: hoe saai zou dat niet zijn? Toch is er een gemeenschappelijke factor: spel! Hoe divers we ook zijn, spel verbindt alle Chirogroepen in Vlaanderen met elkaar.
We spelen dit jaar met kleur en dagen je uit om te kijken naar hoe kleurrijk en divers je Chirogroep is. Ontdek de verrassende kanten van een spel en van je groep! Vervorm een spel zodat het nog meer kleur krijgt. Speel een spel op een absurde locatie, verander regels of speel samen met een andere Chirogroep.

En verzamel alle kleuren! Lijkt je dat geen goed idee? Ga op zoek naar nieuwe kleuren! Laat je verwonderen door iedereen die in je groep zit en overtuig de rest van de buurt om mee kleur te geven aan de Chiro!

Jij hebt nu het jaarthema in handen. Hoe je het inkleurt, dat bepaal je zelf. Weet dat de kleur die jij toevoegt mee de kracht van je groep bepaalt. Speel met kleur en geniet van dit werkjaar!

#ChiroGeeftKleur
De Bende van het Jaarthema

...Jaarthema verantwoordelijke

Als jaarthemaverantwoordelijke en eigenlijk vanuit de hele leidingsploeg, lieten wij jullie allen op onze startdag kennis maken met het nieuwe jaarthema: “Kies kleur!” Maar wat betekent dat eigenlijk? En het jaarthema: “qu’ est – ce que c’est ça?” Laten we misschien eerst met dat laatste beginnen.

Want het is namelijk zo dat we vorig jaar met chiromantiek het concept van jaarthema al reeds werd geïntroduceerd in de chiro. Weet je nog? We leerden het jaarthemalied en zongen het op de Italiaanse avond. We deden onze speciale ontbijtactie op Valentijn (waar ook dit jaar terug een vervolg zal van komen). Maar dat waren echter de twee voornaamste, noemenswaardige dingen die we vorige jaar deden in functie van het jaarthema.
Dit jaar gaan we echter proberen dit alles nog meer door te trekken door het jaarthema veelzijdiger en frequenter te gebruiken. Zo hebben we (zoals al reeds aangehaald werd) het thema dit jaar al geïntroduceerd op onze startdag (zie verslag startdag). Maar de leiding heeft nog meer in petto voor jullie!

Nu zou je echter kunnen denken: “tof z’n jaarthema, we zien het heel het jaar door terugkeren onder de vorm van activiteiten e.d. in onze chiro.” Het jaarthema is echter meer dan dat. Zo moet je namelijk weten dat het thema komt vanuit chiro nationaal. Wat er dus voor zorgt dat het jaarthema ook in zovele andere chiro’s terug keert. En zo draagt het jaarthema ook bij aan de verbondenheid van alle chiro’s in heel Vlaanderen.
Alleen heeft iedere chiro een andere kijk op dat jaarthema en doen ze er dan ook telkens andere dingen mee. Op die manier is iedere chiro anders, maar zijn we toch allemaal met elkaar verbonden. Op die manier vormen we samen één grote groep, één grote familie, waarbinnen iedereen thuishoort!

Want het jaarthema is nog meer dan alles wat hierboven beschreven staat. Het jaarthema probeert ons een bepaalde boodschap over te brengen. Iets om even bij stil te staan en na te denken. En dit jaar draait dat rond diversiteit. Want niet alleen zijn alle chirogroepen anders t.o.v. elkaar, ook wij zijn dat binnen onze chiro zelf. En die verschillen zijn voor ons geen reden om elkaar uit te sluiten of te pesten, maar zien wij juist als een meerwaarde voor de groep. Waardoor iedereen bij ons welkom is!

Op die manier zijn wij allen anders, maar toch verbonden met elkaar.
Op die manier kleuren wij allen de chiro in!
Want:
Geef kleur!